Spreker: Marit de Vos
Over Marit de Vos
Gynaecoloog in opleiding en onderzoeker patiëntveiligheid / Gynaecologist in training and postdoctoral patient safety researcher
“De huidige aanpak van (patiënt)veiligheid, is alsof onderzoekers de sleutel tot een goed huwelijk proberen te vinden door alleen gescheiden echtparen te analyseren.” Met deze stelling uit haar proefschrift, tracht Marit de Vos de Safety-I aanpak te karakteriseren en te verhelderen wat inherente nadelen en blinde vlekken zijn. Het nieuwe veiligheidsdenken (Safety-II) benadrukt dat inzichten over veiligheid juist te vinden zijn in de situaties waarin veiligheid aanwezig is. Vervolgens draait het om de vragen ‘hoe maken we alledaags succes meer waarschijnlijk en het voor de werkvloer makkelijker om veiligheid te creëren?’ Marit de Vos is arts, specialiserend in de gynaecologie en verloskunde in het LUMC (Leiden) en Reinier de Graaf Ziekenhuis (Delft). Naast haar klinische werkzaamheden is zij actief als arts-onderzoeker op het gebied van patiëntveiligheid. Deze interesse ontstond tijdens een eenjarige onderzoeksstage in een van de Harvard-ziekenhuizen in Boston, VS. Na haar afstuderen als arts, startte zij aan de Universiteit Leiden met promotieonderzoek dat zij in december 2018 cum laude afrondde. In de jaren hierna richtte zij haar onderzoeksfocus met haar promotor Jaap Hamming op het nieuwe veiligheidsdenken en Safety-II. Daarnaast is zij actief in de ZonMW commissie Safety-II en geeft zij geregeld presentaties over de onderliggende concepten en praktische toepassingen van Safety-II, zoals een keynote op het jubileumcongres van MediRisk en masterclass op het landelijke Tijd voor Verbinding congres. Ook zoekt zij veelvuldig de verbinding met vakgebieden buiten de zorg en heeft zij presentaties gegeven voor de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde, TBI Holdings en colleges in het kader van de opleiding Management of Safety, Health & Environment (MoSHE) van de TU Delft.
Sessies
Safety-II: veiligheid moet continu gecreëerd worden
Wat is precies het verschil tussen het nieuwe veiligheidsdenken (ook wel Safety-II) en de meer traditionele aanpak? Voor welke problemen is dit precies een oplossing en wat voor nieuwe inzichten levert deze benadering ons? Hoe kunnen we die theorie vertalen naar de praktijk?
Complex adaptive systems
In deze sessie neemt Marit het publiek mee in de wereld van complexiteit en complex adaptive systems. De gezondheidszorg is hier een typisch voorbeeld van, maar ook veel andere werkgebieden waar mensen en techniek nauw samenwerken. Deze systemen laten zich niet begrijpen door enkel de onderdelen te doorgronden. Hoe komt veiligheid tot stand in zo’n complexe context vol interacties en wisselende omstandigheden? En wat voor benadering vraagt dit van ons als we willen verbeteren?
Functional Resonance Analysis Method (FRAM)
Met de FRAM methode kunnen werkprocessen worden gevisualiseerd en geanalyseerd met een Safety-II benadering. In deze sessie wordt de werking, potentie en meerwaarde van deze methode uitgelegd mede aan de hand van praktische voorbeelden van uitgevoerde FRAM onderzoeken.
Reflectiebesprekingen met het team
In veel industrieën is de ’toolbox meeting’ een begrip: een overleg met het team over een situatie met slechte afloop. Deze sessie bespreekt dit eeuwenoud concept, haar ontwikkeling en toekomstig potentieel wanneer aangepast volgens het moderne veiligheidsdenken. Een concrete toepassing is de zogenaamde ‘complicatiebespreking’ van artsen die werd omgevormd tot een kwaliteitsbespreking, waarin kort-cyclisch reflecteren en anticiperen centraal staat. Deze nieuwe benadering draagt niet alleen direct bij aan het leveren van betere zorg, maar speelt ook een belangrijke positieve rol voor de dynamiek en psychologische veiligheid van het team. Deze nieuwe benadering zou ook goed buiten de zorg kunnen toegepast worden.Gr Marit
In het kort
Richtprijs
- €750*
Talen
- Nederlands
- Engels
Specialisaties
- Patiëntveiligheid
*Indicatieve prijsstelling voor een lezing van een uur inclusief voorbereiding, een telefonisch intakegesprek met de opdrachtgever van 20 minuten, vervoerskosten en bureaukosten.